Протектори на зимни гуми

Има три начина да различите зимна гума от лятна с просто око: протекторите на зимните гуми са по-дълбоки, те имат по-различни шарки на грайфера, както и допълнителни маркировки на страничните стени.

Маркировка по страничните стени

За начинаещите, най-лесният начин за идентифициране на зимна гума е да потърсят символа на тривърха планина и снежинка (3PMSF) на стената на гумата, както и буквите M и S (кал и сняг). Символът 3PSMF указва, че гумата е покрила минималната изисквана ефективност на сняг според регламент на ЕС 661/2009 за сигурността на моторните превозни средства.

Това е сравнително нов регламент, в сила от ноември 2012 г. Символът M + S се използва от производителите на гуми от години, за да разграничава техните зимни гуми от летните.

Дълбочина на протектора

Протекторите на зимните гуми са по-дълбоки, което позволява снегът и кишата да се натрупат в процепите. Странното е, че снегът е идеален за получаване на сцепление върху сняг, така че тези дълбоки канали наистина помагат. Поради тази причина е важно да подмените зимните гуми преди протекторът да достигне законовия минимум от 1,6 мм.

Зимни гуми:

  • Имат символ на тривърха планина и снежинка
  • Имат високо съдържание на естествен каучук и следователно остават меки при студени температури
  • Имат дълбоки канали в протектора
  • Използват зацепващи тесни прорези, за да разбиват сняг, киша и лед
Uniroyal. Марка на Continental.*