Каква е разликата между летни и зимни гуми?

За много хора, особено за онези, живеещи в държави с екстремен климат, е задължително да разполагат с два чифта гуми – един за лятото и един за зимата. Но каква е разликата между летни и зимни гуми?

Зимни гуми

Съществуват три фундаментални разлики между летните и зимните гуми: тяхната структура, каучуковата смес и шарката на протектора.

  • Зимните гуми имат по-голямо съдържание на естествен каучук, което ги поддържа гъвкави в студеното време. Колкото по-меки са, толкова по-голямо сцепление има гумата с пътната повърхност, което подобрява сцеплението и управлението. За разлика от летните гуми, които се втвърдяват бързо при студени температури, зимните гуми са най-ефективни при температури под +7°C.
  • Зимните гуми също така имат хиляди малки прорези (известни като ламели) в техните блокове на протектора, които се използват за разпръскване на водата и предотвратяване на аквапланинг. Тези прорези „захапват“ снега, кишата и леда, като предоставят оптимално сцепление с пътя.
  • Те също така имат и по-дълбока шарка на протектора. Това осигурява процеп за снега. Странното е, че нищо няма по-добро сцепление на сняг от самия сняг, като утъпканият сняг усилва ефекта на зацепване, като осигурява сцепление, за да задвижи автомобила напред по снежни и заледени пътища.

Разлика:

  • Зимните гуми имат най-добра ефективност при температури под +7°C.
  • Летните гуми имат най-добра ефективност при температури над +7°C.
Uniroyal. Марка на Continental.*