Как да шофирате в сняг

Снегът е много забавен. Бой със снежни топки, снежни човеци, пързаляне с шейни – той изважда детското във всеки един от нас. Пред възрастните обаче той поставя някои предизвикателства, особено когато става дума за шофиране.


Но ако знаете как да шофирате на сняг, много от тях могат да бъдат ограничени. Съществуват много неща, които можете да направите, преди да потеглите, както и предпазни мерки, които да вземете на пътя. Да знаете как да шофирате на сняг не само ще ви държи в безопасност, но и ще ви помогне да се насладите на шофирането.

Преди да потеглите

 • Помислете с какви обувки сте. Подметките на обувките ви трябва да са чисти и сухи, така че краката ви да не се хлъзгат по педалите.
 • Проверете дали гумите са с правилното налягане.
 • Дълбочината на протектора е изключително важна в снега. Уверете се, че спазвате местните закони по отношение на зимните/всесезонни гуми и/или вериги за сняг. Нашите гуми започват живота си с 8 мм протектор. Макар много местни закони да постановяват, че трябва да бъдат подменени при 1,6 мм. Все пак, имайте предвид, че безопасното шофиране в мокри и снежни условия зависи от дълбочината на протектора, дизайна на шарката на протектора и каучуковата смес на протектора на вашите гуми. На мокри и покрити със сняг пътища работата на спирачките постепенно ще отслабне при по-плитък протектор. На мокри пътища има допълнителен повишен риск от аквапланинг при изтрити протектори.
 • Затова проверявайте гумите си редовно, намалявайте скоростта на мокри и покрити със сняг пътища и сменяйте гумите си навреме.
 • Почистете снега от покрива на автомобила ви. Ако се наложи да спрете рязко, не искате видимостта ви да бъде блокирана от затрупано предно стъкло.
 • Уверете се, че контейнерът за течност на чистачките е достатъчно напълнен.
 • Проверете дали перата на вашите чистачки са чисти и в добро състояние и ги дръжте изключени, докато не почистите предното стъкло.
 • Проверете дали перата на вашите чистачки са чисти и в добро състояние и ги дръжте изключени, докато не почистите предното стъкло.
 • Оборудвайте се със зимен авариен комплект (топли одеяла, пясък, опакована храна, лопата за сняг и др.) за спешни случаи и помислете дали да не вземете вериги или „чорапи“ за сняг или дори някаква постелка, която да поставите под колелата, за да имате сцепление, ако заседнете. За повече информация, прочетете нашата статия „Какво да правите, ако заседнете в снега“.

За повече информация, прочетете нашата статия Какво да правите, ако заседнете в снега“.

Как да шофирате на сняг


 1. Ако използвате зимни гуми, уверете се, че дълбочината на протектора е повече от 1,6mm.
   
 2. Проверете гумите, течността за чистачките и перата на чистачките
   
 3. Почистете снега и леда от целия автомобил
   
 4. Оборудвайте се със зимен авариен комплект
   
 5. Шофирайте бавно и избягвайте резки движения
   
 6. Оставете голямо разстояние за спирачен път между вас и автомобила отпред
   
 7. Дръжте оборотите ниски, а предавките високи
   
 8. Използвайте дневните светлини
Uniroyal. Марка на Continental.*