Как да шофирате в заледени условия

Има добра причина кънките и хокеят на лед да са толкова популярни – много е забавно да се плъзгате по леда с висока скорост. Но това не е толкова забавно, когато сте в автомобил и пътят е покрит с лед.

 

Съществуват много прилики между шофирането на сняг и шофирането на лед. Например, и в двете ситуации трябва да шофирате бавно и спокойно, като избягвате рязко ускоряване или спиране. Но има някои допълнителни съображения, за които трябва да помислите, когато се учите как да шофирате на лед.

01_precaution_icon

Общи предпазни мерки

Първият фактор е дали изобщо се налага да излизате с автомобила. Заледените пътища могат да бъдат изключително коварни, така че ви препоръчваме да се запитате дали пътуването наистина си струва финансовите и емоционалните последици от потенциален инцидент.

Слушайте радиото. Прогнозите за времето често ще ви кажат дали има конкретни опасни зони, като това може да ви помогне да решите дали да излезете или не.

Вече може да сте на пътя и да не сте сигурни дали ледът ще е проблем.

Една от основните разлики между снега и леда е, че снегът е лесен за забелязване. От друга страна, черният лед се слива толкова добре с цвета на пътя, че често не го забелязвате докато не е станало твърде късно. Добра идея е да използвате термометъра във вашия автомобил като наръчник. Ако той показва, че външната температура е близка до замръзване, трябва да бъдете особено внимателни. 

Друг начин да засечете леда е да наблюдавате другите водачи около вас. Ако забележите да поднасят, или видите коли да се отклоняват от пътя, вероятно сте навлезли в заледен участък.

Ако попаднете в ситуация, която ви прави неспокойни, отбийте и или изчакайте температурите да се повишат, или открийте алтернативен метод за транспорт.

Как да шофирате в заледени условия

  • Следете външната температура, така че да сте подготвени за заледени условия
  • Следете другите водачи, за да видите дали са засегнати от леда
  • Слушайте прогнозите за времето и избягвайте опасни области
  • Шофирайте бавно и внимателно
  • Увеличете разстоянието между вас и автомобила отпред
  • Ако поднесете, завъртете волана в същата посока, в която се движи задната част на автомобила ви
Uniroyal. Марка на Continental.*