Поставяне и използване на вериги за сняг

Веригите за сняг могат да бъдат монтирани на повечето автомобили, SUV и камиони. Те значително подобряват сцеплението на сняг и лед и могат да бъдат временно решение, когато са поставени върху летни гуми.


Те са полезни, например ако шофирате към ски курорт, където местният климат е по-студен и по-ледовит от обичайте ви условия на шофиране. Но е важно да проверите законовите изисквания в дестинацията ви, тъй като някои държави държат на зимните гуми, а други искат да използвате вериги за сняг. Също е вярно, че веригите за сняг мога да увредят пътните настилки, така че може да има ограничения за минимална снежна покривка.

 

Ако са разрешени от закона, ще трябва да знаете как да монтирате и използвате веригите за сняг.

01_icon_snowchain

Избиране на правилните вериги

Като за начало, уверете се, че сте купили правилните вериги за вашия конкретен автомобил. Вероятно ще откриете повече информация в ръководството на производителя. Имайте предвид, че веригите за сняг може да създадат проблем при някои автомобили. Ако вашият има недостатъчен клиренс между гумата и арката на калника/окачването, може би трябва да помислите за зимен „чорап“ за сняг или да откриете производител, който предлага продукт за вашата конкретна марка и модел.

Щом веднъж сте доволни от клиренса в задната част на колелото и между пътната настилка и арката на калника, трябва да купите вериги, които са подходящи за размерите на вашите гуми и разпределението тегло/мощност на автомобила ви.

Веригите за сняг се продават по две и обикновено се монтират на задвижващите колела. Отново – проверете ръководството на производителя за съвет. Макар някои хора да считат две вериги за достатъчни, два чифта ще свършат по-добра работа.

Контролен списък за поставяне и използване на вериги

  • Проверете дали превозното ви средство е подходящо за вериги за сняг
  • Разберете какви са наредбите и къде планирате да ги използвате
  • Упражнявайте се да ги монтирате преди пътуването ви
  • Карайте плавно и бавно – макс. 50 км/ч (30 мили/ч)
  • Проверявайте редовно за повреди и почиствайте и изсушавайте веригите след употреба
Uniroyal. Марка на Continental.*