Нашата история

Нашият интерес към шофирането на мокра настилка води началото си от 1868 г. и предвидливостта на собственик на малък магазин в Лиеж. Днес нашата компания-майка – Continental, е третата най-голяма марка за гуми в света, с активи на стойност 37,74 млрд. щатски долара.

02_History_1868

Нашият основател: решителен визионер

През 1868 г. бившият белгийски артилерийски офицер Оскар Англьобер отваря малък магазин в Лиеж за продажба на изделия от каучук. Неговият бизнес е изпреварил времето си, но Оскар разпознава огромния потенциал на този универсален, водоустойчив материал.

03_History_entrepeneur_icon


Семеен бизнес: воден от своя иновативен наследник

Под ръководството на неговия син бизнесът се разраства. Скоро те разполагат със собствен завод, произвеждащ всякакви водоустойчиви изделия, от шапки за баня до дъждобрани, престилки и ръкавици.


Тъй като е мъж на иновациите, Оскар Англьобер младши започва да експериментира с гуми, отначало за велосипеди и теглени от коне карети. Той е особено заинтригуван от отклоняващите водата свойства на каучука.

04_History_englebert_ad


След успеха си със своите гуми за велосипеди, Englebert навлиза в производството на автомобилни гуми, като се превръща в първата фирма за гуми в държавите от Бенелюкс и една от първите в Европа.


Успехът е толкова голям, че те прибавят гуми за автомобилни състезания към портфолиото си, получавайки признание от критиците и допринасяйки за историческа победа на Льо Ман – това е първата гума, която издържа цялото 24-часово състезание без необходимост да бъде сменяна.

05_1_History_first_in_europe
05_2_History_first_in_europe
06_History_1914


Раждането на Uniroyal

Точно преди избухването на Първата световна война Englebert уцелва джакпота, когато възприема нова зигзагообразна шарка на протектора за нейните гуми. Това подобрява значително показателите, като помага да се предотврати поднасянето. Гумите се оказват толкова популярни, че до 1914 г. производството се увеличава четирикратно.

07_History_1950


08_History_UR_Logo


Към края на 50-те години на XX век Englebert Tyres привлича вниманието на US Rubber и фирмите решават да обединят усилия. Ражда се марката Uniroyal-Englebert. В рамките на десетилетие беше взето решение тя бъда преименувана на Uniroyal.

Ние бяхме първите, които произведоха „гума за дъжд“, първите, които разпознаха разпръскващите водата свойства на еднопосочния V-образен протектор и първите, които използваха биомиметика в разработката на нашата технология Shark Skin.

10_1_History_reddot_award
10_2_History_reddot_award
Uniroyal. Марка на Continental.*